Het laatste nieuws

16.03.2022

5 Gaming Monitor Jargon Uitgelegd

Verdwaald in het Googlen van alle technische specificaties? We hebben een eenvoudige handleiding samengesteld waarin een deel van het jargon van gamingmonitoren wordt uitgelegd om je te helpen #findyourmonitor

Als gamen nieuw voor je is, kan het moeilijk zijn om de beste monitor voor jezelf te vinden, vooral als er zoveel opties zijn om uit te kiezen! En het begrijpen van alle technische aspecten is cruciaal. Dus of je nu een nieuweling bent of een ouder scherm rockt terwijl je op zoek bent naar een upgrade, je moet vertrouwd raken met, of op de hoogte zijn van de nieuwste trends. Om jouw beslissing gemakkelijker te maken en je te helpen jouw monitor te vinden, hebben we enkele van het belangrijkste jargon voor gamingmonitoren uitgelegd die je ongetwijfeld zult tegenkomen bij het onderzoeken van de markt.

Resolutie en grootte: Het eerste waar de meesten van ons naar kijken bij het zoeken naar een monitor, is de schermresolutie en -grootte. Dit zijn de visuele afmetingen van een display en het aantal pixels. Is hoe meer hoe beter dan? Visuele details kunnen een noodzaak zijn in moderne games en een hogere resolutie zorgt voor scherpere details en een betere algehele helderheid. Goede gamingmonitoren zijn meestal 1080p (Full HD), 1440p (QHD/2K) of 2160p (UHD/4K), hoewel het vanzelfsprekend kan zijn om onmiddellijk naar een UHD-scherm te zoeken - het is belangrijk om rekening te houden met jouw hardware beperkingen bij het maken van de definitieve beslissing. De beste schermen (4K/ultra-breedbeeld) hebben de beste grafische kaarten nodig om hun volledige potentieel te bereiken.

Onze tip: 4K - Red Eagle G4380UHSU

Verversingssnelheid: Verversingssnelheden worden gemeten in Hertz (Hz) en geven aan hoeveel frames per seconde op het scherm kunnen worden weergegeven. De meeste gamingmonitoren die momenteel op de markt zijn, zijn 75Hz, 144Hz ~ 165Hz of 240Hz. Hier is de keuze eenvoudig - overstappen naar 144~165Hz maakt het grootste verschil, boven 165Hz is een optie wanneer je First-Person-Shooter-spellen speelt (zoals Counter-Strike & Call of Duty) of wanneer je van competitief gamen houdt. Voor af en toe gamen is een 75Hz-monitor met Adaptive Sync ingeschakeld een realistische keuze.

Onze tip: 240Hz - Gold Phoenix GB2590HSU en 165Hz – Red Eagle GB2770QSU

Paneeltechnologie: TN (twisted nematic), VA (verticale uitlijning) en IPS (in-plane switching) technologie zijn de paneelnamen die je tegenkomt bij het zoeken naar een gamingmonitor. De namen hebben betrekking op de uitlijning van moleculen in het LCD (liquid crystal display) en hoe ze veranderen wanneer er spanning op wordt gezet. Op alle LCD-monitoren veranderen de uitlijning van deze moleculen om te werken, maar de manier waarop ze dit doen, kan het beeld en de responstijd drastisch beïnvloeden. Tot enige tijd geleden werden TN-panelen beschouwd als de voor de hand liggende keuze voor gamingmonitoren, omdat ze snelle responstijden zouden garanderen. Tegenwoordig ondersteunen VA- en IPS-panelen echter indrukwekkende responstijden. VA-panelen bieden de beste contrastverhoudingen, wat resulteert in donkerdere zwarttinten en worden gebruikt in curved modellen, terwijl snelle IPS-panelen een natuurlijke, zeer nauwkeurige kleurreproductie bieden met een snelle responstijd. De keuze is aan jou, op basis van je gamebehoeften. Tegenwoordig bevat iiyama voornamelijk FLC-IPS, dat niet alleen in staat is om die kleurdiepte en contrastverhouding te leveren (belangrijk om in de schaduw te kunnen kijken), maar ook een responstijd van minder dan 0,5ms kan bereiken. Combineer dat met 165Hz en je hebt een geweldig display voor je rig.

Onze tip: VA Curved - Red Eagle GB3467WQSU en Fast IPS - Red Eagle GB2770QSU

Responstijd: Dit is één van de weinige keren dat een lager getal qua specificaties beter is. Reactietijd is in feite hoe snel de monitor een pixel kan veranderen van volledig actief (wit) naar volledig inactief (zwart), terwijl de verversingssnelheid is hoe vaak per seconde het paneel het beeld opnieuw kan tekenen. De pixelresponstijd wordt gemeten in milliseconden (ms) en is cruciaal voor soepele, niet-wazige bewegingen. Wanneer Motion Picture Response Time (MPRT) wordt weergegeven, ondersteunt de monitor een systeem dat de merkbare beweging van een pixel die onscherpte wordt genoemd, vermindert. GTG-responstijd is de laagste gemiddelde tijd voordat de pixel van de ene naar de andere positie verandert. Conclusie: Onze gamingmonitoren zijn tegenwoordig snel genoeg en hebben features aan boord om de merkbare onscherpte tot een minimum te beperken.

Onze tip: 0,5 ms - Red Eagle GB2770QSU

Adaptieve synchronisatie: Deze functie is een methode om uw grafische processor te synchroniseren met de verversingssnelheid van jouw scherm. Het elimineert het scheuren en haperen dat kan optreden doordat uw GPU niet consequent hetzelfde aantal frames naar buiten duwt tijdens het spelen. Gamingmonitoren van iiyama worden geleverd met Adaptive Sync en zijn compatibel met AMD FreeSync en Nvidia G-Sync. Hoewel dit uitermate handig is in gamingschermen, is het de moeite waard om erop te wijzen dat er verschillende niveaus zijn van Adaptive-Sync-compatibiliteit.

AMD FreeSync – garandeert vloeiend beeld zonder afgebroken frames en lage latentie.
AMD FreeSync Premium – al het bovenstaande plus de schermen hebben zeker een verversingssnelheid van meer dan 120Hz en worden geleverd met LFR-compensatie (Low Frame Rate).
AMD FreeSync Premium Pro – Naast een hoge verversingssnelheid en LFR ondersteunt FreeSync Premium Pro ook HDR, zonder enorme latentieverhogingen en nauwgezette kleur- en helderheidscertificering. Het heeft specifieke ondersteuning nodig die in elke game is ingebouwd voor de HDR-functies. Kijk dus zeker eens naar de lijst met games die FreeSync Premium Pro ondersteunen op de AMD-website.
Ondersteunt Nvidia G-Sync-technologie.


Kortom, de beste gamingmonitoren zijn degenen die echt laten zien waartoe jij en jouw pc in staat zijn. Als je het maximale uit jouw krachtige CPU en grafische kaart wilt halen, is een kwaliteitsmonitor essentieel. En als de volgende ster in e-Sports worden niet op je checklist staat voor 2022, kun je net zo goed een goed middenklasse scherm gebruiken.

Ga voor meer #monitors4gamers naar: www.gmaster.iiyama.com